1/09/2010

Spa mı Hamam mı?

Küçüklüğümde annemin beni hamama götürdüğünü hatırlıyorum. O hamam maceraları kafamda nasıl yer etmişse geçen seneye kadar bir daha adımımı atamadım. Ta ki kız arkadaşlarım Çemberlitaş hamamına beni götürene kadar.



                                                                 Çemberlitaş Hamamı


Hafızamdaki o hamamlarla yakından uzaktan alakası yoktu. Mimar Sinan imzalı bu hamamın yapısal görselliğinden bahsetmeye zaten gerek yok. Eski Türk filmlerindeki zeytinyağlı dolmalı sahneleri yaşamasak da kızlarla o kadar keyifli vakit geçirdik ki her ay bir kere gitmek üzere anlaştık. Yapabildik mi? Hayır. Sık sık olamasa da arada bir tasımızı tarağımızı hazırlayıp gidiyoruz hamama. Her seferinde tadı damağımda kalıyor. Bugün ise bu kez farklı bir yer göreyim diyerek Galatasaray Hamamına gittim. Her ne kadar Çemberlitaş'ın mimari güzelliğine sahip olmasa da tenhalığı ve de içeride çalınan ney müziğiyle beni kalbimden fethetti. Yine kendimden geçtim.



Galatasaray Hamamı


Memleketin güzel spalarını(Rixos-Sheraton-Life.co) da tatmış bir insan olarak tarihimizin bir mirası olan hamamların hakkını vermediğimizi düşünüyorum. Unuttuğumuz hamam kültürünü hatırlamalı ve ona sahip çıkmalıyız.

Spalar; lüksün ve bireyselliğin gittikçe populerleştiği hayatlarımıza bir kurtarıcı gibi girdi. Sundukları hizmetleri şaşkınlıkla karşıladık. Saunalarını keşfettik, vay be sırtımıza sıcak taşlar koyuyorlar ne ilginç şey dedik, buhar odalarına bayıldık...

Peki hamamlar ve spalar gerçekten farklı şeyler mi sunuyor?

Sauna - Hamam kendi başına doğal bir sauna zaten.
Buhar odası - Hamamlardaki buhar banyosundan bahsetmeye sanırsam gerek yok. 
Sıcak taşlar - Uzakdoğu masaj kültüründeki sıcak taşlar aslında bizim bildiğimiz göbek taşı değil midir? Üzerinize birkaç taş yerleştirildikten sonra yatakta öylece uzanıp oralara buralara bakıp o güne dair binlerce şeyi düşünmeyi mi, göbek taşına uzanıp kemikleriniz çözülünceye kadar rahatlayıp kız arkadaşlarınızla laflamayı mı tercih edersiniz?


 


Peeling - Keseyi küçüklüğümüzden beri biliriz. Çocukluğumda benim için bir kabus halini almıştı. Nasıl kaçacağımı bilemezdim. Yaş büyüdü bizim bildiğimiz kesenin adı peeling oldu. Bir sürü paralar verip farklı farklı markaların peeling kremlerini alır oldum. Halbuki kese yüzyıllardır bu memleketin kadınlarının yaptırdığı peeling değil midir?Şimdilerde kese yaptırmaya bayılıyorum!

Çoğumuz evet hamam da iyidir hoştur ama pistir diyoruz. Çemberlitaş ve Galatasaray Hamamını bizzat gördüm. Kesinlikle çok temizler. Hiç şüpheniz olmasın. 


Velhasıl kelam, hamam sefasını şiddetle öneriyorum. Gidin, sosyalleşin ve kendinizi sultanlar gibi hissedin!

4 comments:

Zeynep'in Evi said...

kesinlikle katılıyorum sana, ben de çok eskiyi anımsıyorum ozaman pek çekici gelmemişti hamam bana açıkçası, şimdi sadece kitaplarda okuyorum hamamı..

Nevbahar said...

Çoğu insanın böyle düşündüğünü biliyorum Zeynep. Bir gün sen de önyargını kırıp denersen, sonrasında yorumlarını beklerim.
İyi haftasonları!

zizim bizim said...

çok güzel anlatmışsın. Hiç hamam tecrübesi olmayan biri olarak özendim. Gel gör ki banyoda uzun süre kalmak bile beni daraltıyorken bu iş nasıl olur onu kestiremiyorum...

Unknown said...

Susesi otel ve hamam yolları gözüküyor.