1/08/2010

Lhasa de Sela - 'O gittiğinden beri kar aralıksız yağıyor'


'O gittiğinden beri kar aralıksız yağıyor'


1 Ocak'ta hayatını kaybeden Lhasa de Sela'nın hayranları ''O, aramızdan ayrıldığından beri Montreal'de kar aralıksız yağıyor" sözleriyle matemlerini dile getirdiler.(http://www.ntvmsnbc.com/)





2005'te keşfettim Lhasa'yı. İş çıkışı; yorgun; yolda yürüdüğüm o anı unutmam mümkün değil. Kendimi çok bitkin hissettiğim bir gündü ve onu dinleyip güç kazandığımı dün gibi hatırlıyorum. Sanki sesinden işleyen bir enerji vardı ve beni ayağa kaldırmıştı. Dinlerken adımlarım hızlanmış, dikleşmiştim. Lhasa benim için hep çok güçlü bir kadındı. İstanbul'da verdiği konseri kaçırdığıma şimdi çok daha fazla pişmanım..

Bu kadının sesinden bir daha yeni şarkılar dinleyemeyecek olsak da, eski şarkılarını CD'ler bozulana kadar tekrar tekrar dinleyebiliriz...

İşte wikipedia'dan Lhasa'nın hikayesi:
Lhasa, Big Indian, New York'ta Meksikalı İspanyolca öğretmeni Alex Sela ile ABD'li Yahudi fotoğrafçı ve aktrist Alexandra Karam'ın kızı olarak doğdu. Çocukluğunu, eve dönüştürülmüş bir okul otobüsünde ailesiyle birlikte ABD'yi gezerek geçirdi. Eğitimini, kardeşleriyle birlikte annesinden aldı.On üç yaşında, San Francisco'da bir kafede şarkı söylemeye başladı. On dokuz yaşında Montreal'e taşındı ve buradaki barlarda beş yıl boyunca şarkı söyledi. İlk albümü La Llorona 1997'de Montreal'de, Kanadalı bağımsız plak şirketi Audiogram tarafından yayımlandı. Lhasa bu albümle 1997'de Quebec Félix Award'u, 1998'de ise Canadian Juno Award'u kazandı.



Avrupa ve Kuzey Amerika'da birkaç yıl süren turne sonrasında Lhasa 1999'da şarkı söylemeyi bıraktı. Fransa'ya yerleşti ve Pocheros adındaki sirk tiyatrosunda çalışan kız kardeşlerine katıldı. Daha sonra Marsilya'ya taşındı ve burada yeniden şarkı yazmaya başladı. İkinci albümü The Living Road'un yapımı için Montreal'e döndü ve albüm 2003'te yayımlandı. Tamamıyla İspanyolca olan ilk albümünün aksine bu albümde İngilizce, Fransızca ve İspanyolca şarkılar vardı. Albümün çıkışının ardından iki yıllık bir turne yaptı. 2005'te BBC World Music Award'u kazandı.



Tamamıyla İngilizce şarkılardan oluşan ve kendi adını taşıyan üçüncü albümü Nisan 2009'da Kanada ve Avrupa'da yayımlandı. Lhasa, albüm çalışmaları sırasında tedavi gördüğü göğüs kanseri sebebiyle, 21 aylık bir mücadelenin sonunda 1 Ocak 2010'da Montreal'de öldü.

2 comments:

Sezgi Uysal said...
This comment has been removed by the author.
Sezgi Uysal said...

Lhasa'nın şarkıları acaip huzur verir bana, dinlenirim şarkılarıyla..De Cara A la Pared şarkısını dinledikten sonra keşfetmiştim..kaybetmek üzücü..