2/04/2010

Linguine Alle Vongole - Kum Midyeli Makarna


La donna é mobileeee - kadın hercaidir
Qual piuma al ventoooo - rüzgardaki kuştüyü gibi

Şimdi ne alaka demeyin. İtalyan mutfağından bahseden bir yazıya bir aryayla giriş yapayım istedim. Konumuz kum midyeli makarna. İlk defa Brüksel'de bir iş gezisinde tattım, o gün bugündür de yaklaşık 3 cm büyümüş göbeğimin tahminimce 1 cm'ine katkıda bulunmuştır kendisi. İşte iyi bir kum midyeli makarna yiyebileceğiniz iki adres ve de kendiniz denemek isterseniz de yemeğin tarifi:

Mano à Mano
Restoranın da bulunduğu Saint-Boniface meydanında İtalyandan Thai'ye farklı mutfaklar bulmanız mümkün. Adını meydanın tam ortasındaki kiliseden alıyor. Brüksel'e iş seyahati için gidenler iyi bilir: gerçekten bayıltıcı olabilir. Ama bu leziz İtalyan'ı keşfedince hayatınızın değişeceğini söyleyebilirim....





Tel. : 02.502.08.01

Adres:Rue Saint-Boniface 8 1050 BRUSSELS ( IXELLES )

Mama
Doors grubuna ait Mama güney İtalya mutfağı sunuyor. Her ne kadar pizza deseler de benim favorilerim makarnası ve de tabii ki tatlı olarak da tiramisusu.Özellikle de tiramisu burada bir başka!




Adres:Baltalimanı Cad. No:24 Rumeli Hisarı Tel: 0212 287 62 20


KUM MİDYELİ MAKARNA İÇİN MALZEMELER:


1 paket talyatelle makarna (uzun ve yassı model)
10 adet kum midyesi veya 15 adet midye içi
4-5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 adet kuru soğan (çok ince yemeklik doğranmış)
3 diş sarmısak (çok ince kıyılmış veya dövülmüş)
4-5 parça kuru domates veya 5-6 adet kiraz domates (cherry domateste denilir.)
1 su bardağı beyaz şarap (marka olması şart değil, herhangi bir şarap markası olabilir)
Yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

HAZIRLANIŞI

Bir tencereye 10-12 bardak su koyalım ve kaynayınca bir çay kaşığı tuz ile talyatelle makarnayı haşlanmaya bırakalım.
Öte yandan derin bir tavaya sızma zeytinyağını koyalım, sarmısak ve soğanları ekleyip 1-2 dakika kavuralım. Sonra kabuklu ya da kabuksuz midyeleri ve kuru ya da taze domatesleri ekleyerek 4-5 dakika kadar soteleyip, beyaz şarabı içine aktaralım. Yaklaşık 2-3 dakika sonra da ocağın altını söndürelim. Bu arada makarnayı fazla değil, en fazla 9-12 dakika kadar haşlayıp süzelim.
Öte yandan tavanın içinden midyeleri çıkaralım. Aralarında ağzı açılmayanlar varsa onları kullanmayıp, atalım. Eğer kabuksuz midye kullandıysanız hiç tavadan dışarı çıkarmanıza gerek yok. Şimdi sosumuzu tamamlamak üzere, krema ve zeytinyağını tavadaki sosun üzerine ekleyerek hep beraber 7-8 dakika daha kaynatalım ve altını kapatalım. Sonra sıcak sosun içine haşlanmış ve kabukları açılmış midyeleri tekrar ilave edelim (eğer sadece midye içi kullandıysanız zaten hiç içinden çıkarmamıştık, devam edelim).
Bir tarafta bekleyen süzülmüş makarnayı da yine midyeli sosun içine aktaralım. Karıştırıp, üzerini ince kıyılmış maydanozlarla süsleyip, servise sunalım.



4 comments:

zizim bizim said...

ama yapılamazdı bu yapılmamalıydı :)) midyeye bayılıyorum zaten. denizden çıkan herşeye ama herşeye..

Papaz Her Zaman Pilav Yemez said...

çocukluğumda midyeyi limandaki iskelenin ayaklarından çıkartıp iki taşın arasına calı çırpı doldurup ateş yakarak ve üzerine de teneke koyup midyeleri bir güzel pişirip yerdik, midya deyince o kareler geldi aklıma...
bu tarifi denemeliyim diye düşünüyorum,

Ayşe Şakarcan said...

Kum midyeli, daha doğrusu her türlü deniz ürünlü makarnayı ben de çok seviyorum. En çok da Caddebostan'daki Il Padrino'da yiyorum:)

Nevbahar said...

Zizim bizim; üzgünüm ama yaptım işte:) Katılıyorum ben de denizden ne çıksa yerim heralde!
PHZPY;
Geçmişinden birşeyler hatırlatmak ne güzel. Umarım deneyince seversin..
Ayşe;
En yakın zamanda bu mekanı da deneyeyim. Tşk.ler!