Osmanlı – Türk müziğinin yeniden doğuşu
İLK RENK
İLK RENK
Bu yazıda bahsedeceğim albümün yaratıcısı Güç ile arkadaşlığımız üniversite yıllarına dayanır. Onu hep elinde gitarıyla hatırlarım. Müzik aşkının canlı bir göstergeisidir o benim için. Üniversitede keşfettiği bu aşkını besledi, büyüttü ve en sonunda bu günlere geldi. Boğaziçinden mezun olup bankada çalışan arkadaşlarına inat o inandığının peşinden koştu. Ekonominin bu kadar sürprizle dolu olduğu bir memlekette, müziğin mini etekli popçu kadınlarla alkışlandığı bir ülkede şirket kariyerini geri çevirip müziği seçmesi bile aslında övgüyü hak ediyor.
Uzun lafın kısası, o bu işi gönlüyle yapan bir insan. O kadar da güzel yapıyor ki, bu topraklardan böyle insanların çıkmasına sevindiriyor bizleri. Bu albümü alın, dinleyin..Pişman olmayacaksınız!!!
Aşağıda albüm tanıtımını bulabilirsiniz ve ayrıca kendisini buradan da takip edebilrsiniz.: http://www.gucbasargulle.com/
----------------------------------------------------------------
Güç Başar Gülle’nin Osmanlı-Türk müziği kavramlarını temel alarak, bu müziği bugüne ait bir anlayışla işlediği albümü ‘İlk Renk’ A.K. Müzik etiketiyle müzik marketlerdeki yerini aldı.
Temel olarak Osmanlı-Türk müziğinin bugün de yaşadığını ve gelecek için belli açılımları olabileceğini göstermeyi amaçlayan bu ‘ilk’ albümde Güç Başar Gülle (ud), Volkan Hürsever (kontrbas) ve Türker Çolak’la (vurmalılar) çalıştı.
Hepsi(bir parça dışında) Güç Başar Gülle’ye ait olan eserler hücum(canlı) kayıt tekniğiyle kaydedildi ve parçaların üzerindeki bilgisayar müdahalesi minimum seviyede tutuldu.
Boğaziçi Üniversitesi Felsefe ve Berklee Caz Kompozisyon bölümlerinde lisans eğitimi aldıktan sonra İTÜ Klasik Batı ve Türk müziği alanlarında kompozisyon ve teori konularında yüksek lisans çalışmalarını tamamlayan Güç Başar Gülle, bir Anadolu gezisinden sonra Osmanlı Türk müziği üzerine çalışmaya karar verdi. Müziğe Haliç Üniversitesi Türk Musikisi Konservatuarı’nda öğretim görevlisi Mutlu Torun’un desteği ile başlayan Gülle yine Torun’un desteği ile Osmanlı Türk müziğine yöneldi.
Güç Başar Gülle albümünü şöyle anlatıyor: “Bu albümde temel aldığım müzikal birim ritimdir. Yapılan müzikolojik çalışmalar gösteriyor ki klasik Osmanlı-Türk müziği bestecisi beste yaparken ritmi bir kalıp olarak görür ve sesi bu kalıba dökerdi. Her ne kadar Osmanlı-Türk müziği kaynaklarından beslenmeye çalışsam da, Klasik Batı müziğinin ve cazın süsleyici etkileri albümde kolaylıkla hissedilmektedir. Armoni kullanımından özellikle kaçındım. Türk müziğinin ihtiyacı olan şeyin Klasik Batı müziğinde ve cazda kullanılan armoni anlayışından çok , kendi dilindeki temel kavramların bugünün anlayış ve ihtiyacıyla tekrar değerlendirilmesi olduğunu düşünmekteyim.”
Osmanlı – Türk müziğinin bambaşka bir bakışla yeniden doğuşuna tanık olmak için ‘İlk Renk’e kulak verin!
1 comment:
you are absolutely right
I just got back from Istanbul
I was in Taxim, when I heard from a small family music shop, the song Muhabbet from the album Guc basar Gulle...this music and song were describing my feelings about how I hear IStanbul and still, I am listening to it in my car, at home, and every time I feel something new, strange and absolutely adorable, that gets under your skin.
Post a Comment